
Veilig en gezond werken
Preventie staat voorop

Werkplekken
Het cluster veiligheid en gezondheid heeft (online) extra aandacht besteed aan de inrichting van de werkplekken thuis. We gebruiken een pauzeprogramma om medewerkers te stimuleren niet te lang stil te zitten achter hun computer.
Veilig en gezond werken
COVID-19
We hebben de voorzorgregels en richtlijnen van het RIVM gehandhaafd, om gezondheidsrisico’s voor medewerkers en derden te minimaliseren.
Aandacht en tijd voor mezelf
“Mijn werk is en blijft geweldig, ook nu we thuis werken. Mijn geheim is positief blijven en mezelf aandacht geven. Als ik lief ben voor mezelf kan ik het ook zijn voor een ander en beter presteren in mijn werk. Dat betekent voor mij een goede stoel aanschaffen, veel bewegen tussendoor, gezond eten, op tijd muziek aanzetten, elke week wandelen met één collega en een vaste ‘break in de week’ inplannen voor mijzelf. Mijn tuimelpoppetje op mijn bureau is mijn mascotte. Het maakt een muziekje als het uit balans raakt en komt altijd terug in het midden en staat dan weer stevig. Het herinnert mij er aan om elke dag aandacht te geven aan mezelf!”
Marloes van Nieuwenhoven,
adviseur Brabant Aquademie
Arbo opleidingen
In 2020 zijn de veiligheidsopleidingen en toolboxen centraal beschikbaar gemaakt voor medewerkers via e-HRM. De BHV-organisatie heeft haar deskundigheid op niveau gehouden door deel te nemen aan EHBO- en BHV-opleidingen, bijscholingen en oefeningen.



Wij werken iedere dag aan veilig, voldoende en schoon water. We zijn echte waterbazen! Alle collega’s kregen thuis daarom een waterbazen mondkapje en werden uitgedaagd om mee te doen aan de waterbazenchallenge. ‘Maak en post een waterbewuste selfie met mondkapje op Spraakwater (intranet) en daag een collega uit om hetzelfde te doen.‘ Heel veel collega’s deden mee!

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
Aandacht voor vitaliteit draagt bij aan gezond en veilig werken. Meer daarover staat in het hoofdstuk vitaliteit.
Ongevallen en incidenten
In 2020 zijn er in totaal 95 gevaarlijke situaties/handelingen en (bijna) incidenten geregistreerd en geanalyseerd.
- 73 bijna incidenten, gevaarlijke situaties en gevaarlijke handelingen
- 22 incidenten, waarvan 3 met (kort) verzuim
Geen van de ongevallen was van dien aard dat deze gemeld moest worden bij de Inspectie SZW. We doen altijd een oorzaak- en preventieanalyse, zodat we weten wat de oorzaak van de melding is. Waar mogelijk nemen we corrigerende maatregelen en bekijken we hoe dergelijke situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden.
Meer cijfers bekijken?