8
Veilig en
gezond werken

We doen altijd een oorzaak- en preventieanalyse, zodat we weten wat de oorzaak van de melding is. Zo blijken de incidenten die te maken hebben met struikelen, vallen en uitglijden weer hoog te scoren in 2022, evenals knellen, pletten en snijden. Dit is echter in de branche niet vreemd. Waar mogelijk nemen we corrigerende maatregelen en bekijken we hoe dergelijke situaties in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Ongevallen en incidenten

Door het werken met een laagdrempelig meldingssysteem worden er steeds meer onveilige situaties gemeld en dus zichtbaar gemaakt. Dit is een verbetering die bijdraagt aan de veiligheidscultuur. In het algemeen is het namelijk zo dat gevaarlijke situaties en bijna-ongevallen op den duur leiden tot echte ongevallen. Met deze inzichten proberen we zoveel mogelijk onveilige situaties en ongevallen te voorkomen.

In 2022 zijn 184 gevaarlijke situaties/handelingen en (bijna) incidenten geregistreerd en geanalyseerd. Vier van deze incidenten hebben (kort) verzuim tot gevolg gehad. Er waren geen ongevallen die gemeld moesten worden bij de Inspectie SZW. We mogen trots zijn op dit lage aantal terwijl we natuurlijk streven naar 0 onveilige situaties.

Veiligheid

Bijna ongevallen/onveilige situaties                       Werkelijke ongevallen                   Agressie & geweld

Meldingen integriteit

In 2022 is er 1 casus gemeld bij de vertrouwenspersoon. Er waren geen klokkenluiderscases of incidenten integriteit.


Vitaliteit in 2022

In 2022 continueerden we de wekelijkse gezondheidsblogs op Spraakwater om het vitaliteitsbewustzijn te vergroten. Om fietsen te stimuleren is er de fietsregeling, waarvan goed gebruik is gemaakt. Bewegen kan ook in de bootcampgroep. Daarnaast belonen we bewegen in het algemeen door de inzet van het Fitcoin-programma, waar inmiddels 210 medewerkers aan deelnemen.

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

In 2022 vond een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) plaats, waarin een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) was opgenomen. Het doel van het PMO is het tijdig onderkennen van mogelijke gezondheidsproblemen. Naar aanleiding van dit onderzoek is onder andere extra aandacht besteed aan gehoorbeschadiging en het voorkomen daarvan. Op individueel niveau is medewerkers aangeboden deel te nemen aan een leefstijlprogramma.

RI&E 
(Risico-inventarisatie en -evaluatie)

Een RI&E is een wettelijke verplichting, bedoeld om veilig en gezond werken te bevorderen. In 2022 hebben we openstaande acties verder opgepakt en knelpunten opgelost uit de diverse plannen van aanpak voortkomend uit de verschillende RI&E's. De acties en knelpunten zijn uiteenlopend van juist PBM gebruik tot aan de update van bedrijfsnoodplannen. We zien de RI&E als een middel om verder door te groeien in onze veiligheidscultuur.

                   
    

Arbo opleidingen  

In 2022 zijn de veiligheidsopleidingen en toolboxen in e-HRM verder ingericht. De bhv-organisatie heeft haar deskundigheid op niveau gehouden door deel te nemen aan op corona aangepaste EHBO- en bhv-opleidingen, bijscholingen en oefeningen.

COVID-19 

We hebben de voorzorgsmaatregelen en richtlijnen van het RIVM gehandhaafd om de gezondheidsrisico’s voor medewerkers en derden te minimaliseren.

Veilig en
gezond werken

Werkplekken  

Als werkgever zorgt Aa en Maas zowel op kantoor, in het veld, als thuis voor een gezonde en veilige werkplek. Aan de hand van werkplekscans worden werkplekken geoptimaliseerd ter voorkoming van fysieke problemen. Voor het thuiswerken stelt Aa en Maas een budget beschikbaar voor het aanschaffen van thuiswerkmiddelen. Om de risico’s van langdurig beeldschermwerk te beperken, bieden we pauzeprogramma Pausit aan.